czwartek, 31 lipca 2014

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora z koperkiem

Absolutnie pyszna sałatka z kalafiora z lekkim i szybkim dressingiem na bazie oliwy, octu winnego, soku z cytryny i koperku. Na upalne dni, bo smakuje najlepiej, kiedy jest dobrze schłodzona. Do podania kawałek bagietki i białe wino. Świetna jako przystawka przed głównym daniem.
Bardzo polecam, zwłaszcza że to moje ostatnie uzależnienie i mogę ją jeść kilka razy w tygodniu.

Sałatka z kalafiora przepis


Przepis własny

SKŁADNIKI:
1 kalafior średniej wielkości
pół pęczka koperku (posiekany)
sok z połowy cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek EV
1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty) lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej
szczypta pieprzu
sól
pół łyżeczki cukru

Sałatka z kalafiora

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Musi być al dente, więc nie gotujemy zbyt długo. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy do miseczki. Studzimy. Polewamy dressingiem z oliwy, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i koperku. Delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na około 20-30 minut i podajemy z bagietką.

Bon Appétit!

Przepis na sałatkę z kalafiora

Kalafior na zimno z koperkiem


3 komentarze:

  1. u mnie b. często jest sałatka z kalafiora, ale surowego, w zależności od ochoty, różne dodatki, pomidor, ogórek, rzodkiewka zioła. a dresing na bazie oliwy lub lekki jogurtowy, nawet ostatni chyba wolę jogurtowy ;-), ale to taka faza

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobnie i też uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafior i koperek to połączenie idealne. Ja uwielbiam pieczonego kalafiora z winegretem.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com